Medfakultetna v LJ


Univerzitetno prvenstvo v savatu 2013/14

(Rožna Dolina - glej ŠZUL)


Univerzitetno prvenstvo v savatu 2012/13

(Rožna Dolina - glej ŠZUL)


Savate prvenstvo Univerze v Ljubljani 2012, 22 april 2012 OŠ Bičevje, Ljubljana
Discipline: francoski boks, borjenje s palico


Univerzitetno prvenstvo v savatu 2011/12

 
Športna zveza Univerze v Ljubljani je v sodelovanju s Savate klubom Rival v letošnjem študijskem letu prvič organizirala prvenstvo Univerze v Ljubljani v savatu.
 
Tekmovanja, ki je potekalo v nedeljo, 22.4.2012 na Osnovni šoli Bičevje se je udeležilo 48 tekmovalk in tekmovalcev iz 14 fakultet, članic Univerze v Ljubljani.
 
Poudariti gre da, je savate šport priznan v mednarodnem univerzitetnem okolju, saj je umeščen v uradne tekmovalne koledarje Mednarodne univerzitetne športne zveze - FISU. Slovenci imamo zahvaljujoč Slovenski univerzitetni športni zvezi tudi svojega predstavnika v strokovni tekmovalni komisiji za svetovna univerzitetna prvenstva pri FISU.
 
Prijavljeni so se pomerili v obeh savate disciplinah: canne de combat – borjenje s palico in pa v disciplini francoski boks (boks, kjer je dovoljeno brcati v posebnem ojačanem športnem obuvalu),. 
 
Tekmovanje je potekalo po enotnih pravilih Svetovne savate zveze FISav. Vodja tekmovanja in predsednik Savate zveze Slovenije, Janez Obreza je bil nad odzivom študentov pozitivno presenečen. Čeprav večina pozna francoski boks kot trdo in učinkovito udarjalno disciplino, ki se odvija v boksarskem ringu, pa mnogi spregledajo izjemno atraktivno borjenje s kratko palico (95 cm) canne de combat, ki je tudi edina uradna tovrstna disciplina vključena v Sloveniji v sistem vrhunskega športa. 
 
Na tekmovanju so sodelovali skoraj vsi udeleženci Svetovnega univerzitetnega prvenstva v savatu 2010 (Nantes, Francija), kjer je slovenska ekipa osvojila 5 medalj. Ana Velikonja, Polona Mihalič, Zdravko Avsec, Mojca Obreza, Jan Hribar, tehnično osebje Marina Dobnik, Janez in Jurij Obreza so pokazali, da so svoje znanje kljub neustreznim trenažnim pogojem v univerzitetni Ljubljani nadgradili. 
Medtem ko so se tekmovalci trudili za čim boljšo posamezno uvrstitev v kategorijah, pa je potekal  tudi napet ekipni boj med fakultetami.
 
V borjenju s kratako palico (Canne de combat) se je pri puncah najbolje odrezala Gabi Rolih (FF), prvo mesto pri moških pa je domov odnesel Jan Jug (FRI).  

 

V francoskem boksu je pri moških v kategoriji do 70 kilogramov slavil Matic Trebušak (FRI), v kategoriji do 75 kilogramov študent Fakultete za matematiko in fiziko Rok Ivanšek, v kategoriji nad 75 kilogramov pa je prvo mesto osvojil Jan Hribar (FS). 
 
V kategoriji do 52 kilogramov pri puncah si je zlato priborila Tjaša Kovačević (FMF), v kategoriji do 56 kilogramov je slavila Ana Tratnik (BF), v kategoriji do 60 kilogramov se je najbolje odrezala Vida Samotorčan (AG), v kategoriji do 65 kilogramov Manca Srebrnjak Mihalič (FS), v kategoriji nad 65 kilogramov pa je na najvišji stopnički stala študentka Fakultete za strojništvo Polona Mihalič.

 


Naslov najboljše fakultete v disciplini savate je pripadel Fakulteti za strojništvo, ki so jo zastopali: Manca in Polona Mihalič, Jan Hribar, Franci Golob, Žiga Ris, Matjaž Kos in Jernej Tomažin
 
Vsem tekmovalcem čestitamo in upamo, da se vidimo tudi naslednje leto morda celo že v novi univerzitetni borilnici z ustreznim tekmovalnim pripomočkom boksarskim ringom.