Treniram brez dopinga

Gre za mednarodno akcijo s pozivom z najvišjih pozicij Svetovnega športa - Sportaccord in WADA.


V naših ljubljanskih društvih, se lahko pohvalimo z značko varnega kluba pred uporabo škodljivih prehranskih dodatkov, katerih uporaba nekontrolirano že leta divja v slovenskem rekreativno športnem okolju. Lovci na uporabnike dopinga so se razpasli v ogromno borilnih skupinah. Takšne celice vztrajno zavračajo vrhunski šport, ki predpisuje kontroliranje uporabe takšnih dodatkov in dopinga, ter se promovirajo kot "profesionalci".
Verjemite nam, da je malo skupin še posebej v kontaktnem borilstvu, v katerih bi se lahko pohvalili s takšno prednostjo. Takšno prednost potrjujemo vsako leto z novimi in novimi vrhunskimi mednarodnimi rezultati naših športnic in športnikov, ki dokazujejo, da je vadba ter tekmovalno delo brez močnostnega treninga s prepovedanimi snovmi v športu možna in še kako resnična.


Predvsem za mladostnika je pomembno začeti in nadaljevati treninge:
- v varnem okolju šolskih telovadnic in ne v nekakšnih improviziranih zakloniščih ter kletnih prostorih izven nadzora pristojnih služb športa v MOL.
- pod vodstvom trenerja, ki je seznanjen z nevarnostmi dopinga in njegove razširjenosti na slovenskem rekreativnem športnem trgu, ki lahko zavaruje s svojimi nasveti in sklopi predavanj svoje vadeče pred uporabo le tega.
- daleč stran od trenažnih centrov, kjer bi vadeče lahko okužil takšen oglaševalec uporabe steroidnih izdelkov ali škodljivih prehranskih dodatkov. Zato treniramo v splošnih telovadnih prostorih kjer se po vadbi umaknemo v skupne splošne slačilnice, kjer ni možnosti niti konzumiranje takšnih stvari niti njihovo reklamiranje saj ves čas dogajanje kontrolira trener.
- v društu s trenerjem, ki ne reklamira prehranskih dodatkov za izboljšanje mišične mase, ki jih mladostnik pri svojih začetkih in grajenju kariere ne potrebuje.
- društvu, ki redno obiskuje mednarodna tekmovanja enega izmed 15 uradnih borilnih športov in kjer je dopinška kontrola nekaj povsem vsakdanjega.
- vso pomembnejšo fizično pripravo opravimo z uporabo teže celega telesa, svojega telesa in partnerja. Izogibamo se izolacijskim vajam za mišice, ki povečujejo "lepši" izgled a zmanjšujejo funkcionalne sposobnosti naših športnikov.
- v društvu in trenažni ekipi, ki ni bila in ne bo nikoli povezana v dopinške afere, ki smo jim priča v zadnjih nekaj letih v Slovenskem prostoru in ki so nakazovale na zelo "vplivne" povezave.
- v društvu katerega sponzor in podpornik niso saloni sumljivega slovesa in prodajalci, ter oglaševalci škodljivih prehranskih dodatkov.

Ohranjamo kvalitete naravnega pristopa k športu, ki jih starši mladostnikov in otrok že sedaja znajo ceniti. Še posebej pa bodo to cenile partnerice svojih borilno navdušenih partnerjev, ki bodo brez hormonskih dodatkov lahko ohranili zdravje in zagotovili tudi varnost bodočega naraščaja pred možnimi degeneracijami zaradi pretekle uporabe takšnih sredstev. Pa tudi partnerjevo zdravje bo garant stabilnega razvoja družine, saj vemo da škodljive substance v športu puščajo zelo resne posledice, ki so v največ primerih tudi usodne.
 
 
OPOZORILA MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE IN OKS - OLIMPIJSKEGA KOMITEJA SLOVENIJE- Oddelka za boj proti dopingu
10.8.2012
ZADEVA: NA SLOVENSKEM TRGU SO NA VOLJO PREHRANSKA DOPOLNILA, KI VSEBUJEJO PREPOVEDANE SNOVI
Na podlagi obvestila, ki ga je prejela Zdravstvena inšpekcija, je zahtevan umik oz. odpoklic izdelkov s slovenskega tržišča.
Uživanje DMAA, predvsem v kombinaciji s kofeinom, namreč predstavlja tveganje za zdravje športnikov. Poleg tega vsebnost DMAA v biološkem vzorcu športnika pomeni kršenje protidopinških pravil ter izločitev iz športa za obdobje do dveh let.
Prehranska dopolnila, ki med drugim vsebujejo tudi 1,3 dimetilanilamin (DMAA), so na voljo v prosti prodaji v specializiranih trgovinah s športno prehrano. Snov se lahko na izdelkih pojavlja tudi z drugimi imeni (najdete jih v prilogi – obvestilu Ministrstva za zdravje), zato športnikom svetujemo, da pred nakupom prehranskih dopolnil natančno preverijo, kaj izbrani izdelek vsebuje oziroma zavržejo izdelke, ki vsebujejo navedeno snov.
Oddelek za boj proti dopingu je mnenja, da uporaba večine prehranskih dodatkov, predstavlja nesprejemljivo nevarnost za športnike in njihovo športno kariero. Čeprav Oddelek za boj proti dopingu ne priporoča uporabe prehranskih dodatkov, pa razume, da se jih mnogi športniki poslužujejo, s čimer dopolnjujejo prehranske zahteve treningov in tekmovanj. Navsezadnje so športniki tisti, ki so odgovorni za vse prepovedane snovi, ki so najdene v njihovem vzorcu.
Več o nevarnostih prehranskih dodatkov si lahko preberete na
http://www.sloado.si/prepovedane-snovi-in-postopki/prehranski-dodatki-nasveti/

Ker gre za zelo pomembno obvestilo, vas prosimo, da informacijo posredujete vsem vašim športnikom.