Tekmovanja MMA

NOVO - Svetovna rokoborska zveza FILA se je v mesecu maju 2013 odrekla športu MMA, ki ne spada več pod njeno okrilje.

Zato je na Borilno olimpiado uvrstila GI in no-GI grappling ter PANKRATION, ki bi lahko bil neke vrste MMA (historično pa zagotovo)

Svetovno MMA prvenstvo v Krakowu na Poljskem - 15. - 18. november 2012


Na to zelo pomembno prvenstvo za uvrstitev na World combat games 2013 - Svetovne borilne igre bo odpotovala tudi 11 članska hrvaška ekipa tekmovalcev.
Vir: FILA klikni

Oglejte si serijo posnetkov s Svetovnega prvenstva 2012 - na naslednji povezavi
http://www.dartfish.tv/Presenter.aspx?CR=p85865c55267m1270905&CL=1#!AQEBAAECAePXAAABAQEAAAABAA%3d%3d

Kot izgleda Slovencev ni bilo na tekmovanju Svetovnega prvenstva v MMA v Krakowu na Poljskem: (če smo naredili napako nas prosim opozorite, saj kot boste čitali v spodnjem tekstu verjetno lahko tekmujejo v FILA tudi tekmovalci ki niso registrirani v Nacionalnih rokoborskih zvezah)
Vir: http://www.fila-official.com/index.php?option=com_content&view=article&id=768&Itemid=100236&lang=en

Vas morda zanima zakaj se slovenski "tekmovalci" niso udeležili uradnega MMA Evropskega prvenstva 2012 - znotraj okvira Mednarodne rokoborske zveze FILA, ki je kot edina Mednarodna federacija IF zadolžena za tekmovalni amaterski šport MMA in nudi edini priznan tekmovalni poligon.

MMA v FILA: http://www.fila-official.com/index.php?option=com_content&view=article&id=477&Itemid=100218&lang=en
Zakaj Slovenija nima svojih predstavnikov v svetu MMA v uradni FILA organizaciji? Če gremo še korak naprej in se sprašujemo o nadlajnih aktivnostih tega šorta v Sloveniji, ki je bil v Franciji vsa leta prepovedan in zato kasneje reguliran v FILA.
Poglejte si posnetek z uradnega MMA Evropskega prvenstva 2012 - znotraj Mednarodne rokoborske zveze FILA.
Vir. povezava
Ali veste, da je še bolj čudno to, da je še vedno možnost uvrstitve za MMA šport na World combat games 2013 - najodmevnejšo in najkvalitetnejšo borilno Olimpiado 15 uradnih borilnih športov, vendar samo skozi Mednarodno rokoborsko zvezo - FILA in da je zaenkrat ni izkoristil še noben Slovenec, ki bi bil član Rokoborske zveze Slovenije? (Samo na tak način se lahko udeleži kvalifikacije ki poteka v 5 fazah - poglej spodnjo povezavo)
Vir: http://www.brydning.dk/da/MMA/FILA%20News/~/media/Dokumenter%20til%20upload/FILA_Qualification%20System_GP%20PK%20MMA.ashx
Tekmovali bodo takole (World combat games 2013):

 Moški:        Ženske:  
 Grappling (No-Gi)  Grappling (Gi/BJJ)  Pankration  MMA  Grappling (No-Gi)  Grappling (Gi/BJJ)
 66 kg  71 kg  66 kg  71 kg  58 kg  64 kg
 84 kg  92 kg  77 kg  84 kg    
       100 kg    

Sami ne poznamo nobenega pravega športnika v borilnih športih, ki bi si ne želel tekmovati na najprestižnejšem dogodku Svetovnih borilnih igrah 2013 v Sankt Petersburgu, Rusiji.
Zveza borilnih športov Ljubljana ZBŠLJ je v preteklih letih gradila na pravi politiki in Ljubljančane usmerjala v pravo zvezo za MMA šport - FILA preko Rokoborske zveze Slovenije RZS (ki je njena članica), da bi s tem dejanjem omogočala pravi razvoj borilnega amaterskega MMA v osrednjeslovenski regiji.
V ZBŠLJ se v vseh preteklih letih ni včlanilo nobeno društvo s področja MMA, ki bi želelo tekmovati v RZS na področju MMA športa. Se Vam zdi to čudno?

Zakaj MMA v FILA - Mednarodni rokoborski zvezi?
Največji del odgovora leži v boju proti dopingu, saj so predvsem borilni športi najbolj na udaru prepovedanih snovi v športu (hormoni-steroidi, poživila, ... ), zato je bilo potrebno to novo športno zvrst uvrstiti v zvezo olimpijskega športa, ki striktno izvaja antidopinška testiranja. Vsi tisti, ki se verjetno hočejo temu izogniti ostajajo zunaj legalnih sistemov. Vendar je takšen način katerega je potrdil Mednarodni olimpijski komite in Sportaccord pravi in edini v tem trenutku racionalen.

Torej - v kolikor želite doseči rezultat v MMA športu, ki ga obravnava resno tudi OKS Olimpijski komite Slovenije in pa MIZKŠ - ministrstvo pristojno za šport, potem se lahko pridružite Zvezi borilnih športov Ljubljane, ki bo še naprej zastopala rokoborski šport v Sloveniji s tem pa tudi možnost tekmovanj MMA znotraj Rokoborske zvze Slovenije in na mednarodnih prizoriščih znotraj krovne Mednarodne rokoborske zveze - FILA.

Še pojasnilo glede udeležbe na 2. Grand prixu 2011 - v amaterskem prvenstvu MMA v okviru FILA - Mednarodne rokoborske zveze, ki pa se jo je udeležil slovenski tekmovalec, ki ni bil član Rokoborske zveze Slovenije (RZS) (to je potrdila tudi RZS, da ji ta podatek ni znan o uspehu tega tekmovalca, niti da bi poznali takšnega človeka, niti niso sami poslali nobene prijave na tekmovanje) in s tem posredno, verjetno tudi ni bil član FILA - Mednarodne rokoborske zveze. No tekmovalec se je na tekmovanje prijavil in odtekmoval (brez knjižice verjetno in brez registracije, ki jo takšen rang tekmovanja FILA zahteva od Rokoborske zveze Slovenije). Tekmovanje je štelo tudi za rangiranje tekmovalcev po točkah FILA.
Podatke o njegovem nastopu najdete http://www.felucha.com/downloads/pdf/2011_world_ranking_grappling_pankration_mma-1.pdf
Opisan je pod Amateur MMA men - pod rangom 20 - Jurišič Uroš Dragos - do 80kg - doseženem na tekmovanju 2. GP, kjer je dosegel 5 točk kar kasneje v totalu znese prav toliko. Imel naj bi samo eno borbo s Halmi Viktorjem iz Madžarskega teama.
Zadeva se še malo bolj zapleta saj FILA v svojih rezultatih poroča o še dveh tekmovalcih Davor Radojevič in Žan Vake o katerih pa register ne vodstvo Rokoborske zveze niso vedeli nič povedati, kot da ne bi bili tekmovalci - registrirani v Rokoborski zvezi Slovenije. Ogled njihovih rezultatov je opazen na spodnji povezavi. Zadeva je res izjemno čudna in malce nepovezana.
http://www.fila-official.com/index.php?option=com_content&view=article&id=768&Itemid=100236&lang=en

Konkurenca je bila 14 moških tekmovalcev v amaterskem MMA po kategorijah -60kg (1 tekmovalec), -65kg (4 tekmovalci), -70kg (4 tekmovalci), -75kg (1 tekmovalec), -80kg (2 tekmovalca), -90kg (1 tekmovalec). V ženski konkurenci pa je samovala na tem 2. GP samo ena tekmovalka v kategoriji do 55kg.
Če iz rang liste za leto 2011 sklepamo na konkurenco ostalih MMA FILA prvenstev lahko povzamemo naslednje STARE številke:
GrandPrix 1: 30 moških udeležencev in ena ženska udeleženka
Evropsko prvenstvo: 33 moških udeležencev in 9 ženskih udeleženk
Svetovno prvenstvo: 39 moških udeležencev in 6 ženskih udeleženk

In še kot zanimivost rezultati 2. Grand prix-a 2012
http://www.fila-belgium.com/wp-content/uploads/2012/03/results_03_brussels_mma.pdf