Športno borjenje s palico

Športno borjenje s palico se v francosščini imenuje Canne de combat (preberemo: kan d komba).

V večini primerov je zaslediti na športnem trgu vadbe borjenja s palicami ali sorodnimi orožji kot oblike nekakšnega plesa oz. vnaprej dogovorjene koreografije ali scenarija.
Prosto športno borjenje kot ga poznamo v Canne de combatu pa zahteva več kot le poznavanje posameznih slik vnaprej določenega scenarija ali koreografije.
Koreografiran nastop včasih v aziatskih borilnih sistemih označujejo kot kato ali pa formo.

Pri športnem borjenju s palico pa moramo osvojiti klasične borbene elemente:
- tehniko
- taktiko
- razdaljo
- moč in kontrolo udarjanja
- natančnost zadetka
- kombiniranje tehnik in akcij v sestave - kombinacije

Zaradi varnega izvajanja športnega borjenja pa potrebujemo tudi pravo zaščito saj so z njo vadba in pa tekmovalne aktivnosti skorajda popolnoma varne.
V zadnjih 12 letih nismo zaradi povedanega imeli niti enega primera poškodb ali potrebe po nujnem zdravnškem posredovanju oz. prvi pomoči.

Zato je vadba primerna za vse starostne skupine in kot izjemno zanimiva animira otroke, starejši pa v njej vidijo poglabljanje v stare tehnike mečevanja, ki jih 
ob številnih izvedenih tekmovanjih lahko izpilijo do potankosti in s tem vzdržujejo izjemno telesno pripravljenost ki jo mečevalec potrebuje.

Lesena palica canne je bila v preteklosti večkrat osnovni učni pripomoček in prehod iz simuliranega sparing mečevanja na zahtevnejše mečevanje, ki so ga 
potrebovali predvsem v konjenici in ki povzema marsikaj v obstoječi canne de combat tehnično - taktični zakladnici.

Včasih
Potrebe za učenje je narekovala potreba po sabljaškem znanju in uporabi samoobrambne tehnike s sprehajalno palico na ulici v času najzloglasnejših evropskih tolp v Franciji imenovanih Apache


Danes
Canne de combat se je spremenil v tipično športno panogo za katero pa je potrebno posedovati izjemno kondicijsko pripravo, ko pa govorimo o tehniki gre za izjemno zahtevno in dolgotrajno učenje elementov, ki jih je potrebno kasneje še smiselno v sklopu taktičnih priprav povezati v športno borjenje s palico na tekmovališču.

tekmovanje

prikaz borjenja z elementi francoskega boksa in uporaba tehnike palice