Francoski boks

Francoski boks se v originalu imenuj Boxe Francaise. Zanimivo je da mlajši kikboks imenujejo Francozi kar Boxe Americaine ali v slovenskem prevodu ameriški boks.
Francoski boks je v Sloveniji začel sistematično delovati v okviru Savate zveze Slovenije že leta 2003.

Zakaj izbrati francoski boks?

V kolikor se želite naučiti realistične uporabe brce, ki je z obuvalom (ki simulira samoobrambno situacijo) popolnoma drugačna kot pri bosonogi vadbi.
Takšno razliko v vadbi so hitro dojeli tudi v francoski vojski in policiji, kjer so bosonogo vadbo brcanja hitro zamenjali z obuto.
Vsak nadomestek je dober a še vedno je le približek realne situacije, ki pa se ji želimo čimbolj približati prav z uporabo obuvala.
V francoskem boksu so nožne brce dovršene skorajda do popolnosti. Temu se ni čuditi saj je v svoji športni različici savate starejši od vseh azijskih veščin, ki so najprej bile kvečjemu veščine in se razmeroma pozno razvile v športno tekmovalne zvrsti. Takšne veščine so v svojem razvoju oziroma preobrazbi v tekmovalne športe marsikaj uporabnega povzele tudi iz savata.


Kaj pa uporaba pugilizma - ročne tehnike v francoskem boksu?
Ročna tehnika je identična tisti iz boksa z dodatkom udarcev v skoku, ki so v boksu prepovedani. nesmiselno bi bilo govoriti o savatu - francoskem boksu, ki ga lahko zmešamo kot sestavino A (nožne brce) in sestavino B (ročni udarci) v nekakšno kaotično mešanico brez reda in povezav. Ravno francoski boks se odlikuje po izjemno dodelani šoli taktike in kombinatorike, ki je predpisana in se poučuje skozi izpitni sistem rokavic. Tega novinci in začetniki niti ne spoznajo skozi učni proces, saj je snov podana kot zabavna in igriva ter raznovrstna.
Za razliko od sistema pasov v karateju in morda kikboksu se sistem rokavic ne omejuje na tehnike, ki so kot element gradnik nujno potrebne pač pa je cilj obvladati kombinatoriko oz. taktični del tega športa. 
Takšnega načina poučevanja pa zvečine ne najdemo v realističnih kontaktnih športih, kjer se mora trener največkrat zanašati le na svoje znanje, ki ni del nekega večjega edukacijskega predpisanega in športno znanstveno dognanega sistema vadbe

Torej francoski boks, ki ga poučujemo ni le brcanje ali udarjanje v vrečo pač pa večinoma vadba taktike skozi sistem kombinacij oz. sklopov odzivov na predvidene napadalne ali obrambne situacije.

Kako pa je izgledal šport v sestavi fotografij Lumierovega tipa iz leta 1894?
Dandanes pa je šport francoski boks zasnovan na 4 načelih - učinkovitost, etičnost, estetika (gledljivost), edukativnost (izdelan program poučevanja)
Lahkokontaktna verzija : assaut

Udarci in brce s kontaktom, ki poškoduje nasprotnika so strogo prepovedani in sankcionirani bodisi z diskvalifikacijo ali minus točkami.

Polnokontaktna verzija : combat

Točkujejo se samo udarci in brce s polnim zadetkom/kontaktom v veljavne cone zadetkov na nasprotniku.