Boksarska tehnika

Ročna tehnika v savatu francoskem boksu je čista boksarska tehnika, popolnoma enaka kot v boksu. Razlike skorajda ni. Za razliko od bosonogih boksarskih športov, ki tudi uporabljajo boksarsko tehniko, je morda savate zato bolj podobnen boksu, saj se na nogah ves čas nosi obuvala podobna boksarskim. Savate obuvala imajo samo malce debelejši podplat zaradi brc, ki morajo biti v podporo ročnim boksarskim tehnikam. Težje pa je predstavljivo bosonogo boksanje, ki mora biti vsaj za spoznanje bolj okrnjeno zaradi slabšega oprijema noge s podlago s tem pa zaradi zmanjšane funkcije gibanja s tem pa povezane hitrosti in moči udarjanja.
po izkušnjah sodeč se boksanja najbolje nauči prav v športnem obuvalu, dosti težje pa seveda v bosonogem pristopu. Morda je prav zaradi tega tudi boks obuta disciplina tudi na Olimpijskih igrah.

Boksarska tehnika je mojstrovina, ki se je ne naučimo čez noč in pri čemer tudi moč ne pomaga če ne obnavljamo osnovnih kinematičnih principov, izboljšamo svoje gibljivosti in koordinacije ter vse skupaj povežemo z izjemno veliko potrpljenja in talentom, ki tudi tu mora biti prisoten. Majhne države kot je Slovenija bi lahko v takšnih individualnih športih naredile ogromno, a žal že 20 let ne vidimo nobenega slovenskega predstavnika na stopničkah bolj pomembnih boksarskih tekmovanj na primer svetovnih in evropskih prvenstev, svetovnih univerzitetnih prvenstev ali vsaj uvrstitvi na olimpijske igre.


 
AMATERIZEM:
 
ali veste da lahko z boksarsko tehniko nastopajo mladinci na mladinskih olimpijskih igrah
Mladinske olimpijske igre 2010 v Singapurju in boks za mladince do 48 kg in nad 91 kg
 
 
 - 48 kg mladinci, mladinske olimpijske igre, Slovenci se jih nismo udeležili v boksu
 Napovednik za mladinske olimpijske igre
 + 91 kg mladinci, mladinske olimpijske igre, Slovenci se jih nismo udeležili v boksu Tukaj pa finale v kategoriji blizu Zavčevi -64 kg gre za članske olimpijske igre 2012 v Londonu - Kubanec premaga Ukrajinca. Slovenskih boksarjev na Olimpijskih igrah v Londonu 2012 ni bilo.
In ne podcenjujemo ženskega boksa, ki se je zavihtel na Olimpijskih igrah 2012 v Londonu in 2016 v Riu res tehnično izjemno visoko in dokazal, da to nikakor ni več (samo) moški šport. Slovenke se jih žal niso udeležile v boksu. Svetovno univerzitetno prvenstvo v boksu 2010, Ulan - Bator, Mongolija . Slovenski študentje se jih žal niso udeležili v boksu. SUP 2016 pa je pohvalno imela slovenskega predstavnika a žal ne v boju za medalje.
 
 
Vprašanje zakaj so mladinske olimpijske igre tako pomembne in zakaj vzgajati mlade boksarje je v primeru, ki ga navaja Mednarodni olimpijski komite (MOK)
v naslednjem - LEVO - videoposnetku kjer kaže nosilce medalj iz Mladinskih olimpijskih iger 2010, ki pa so postali tudi nosilci medalj na Olimpijskih igrah za člane 2012 v Londonu - predstavljamo vam boksarja
na 1:07, ki prihaja s Kube sliši pa na Robeisy Ramirez Carrazana. Je to rezultat sistematičnega dela z mladimi? Ima Kuba res boljše pogoje za šport kot Evropa?

 Robeisy Ramirez Carrazana  UNSS - Francoska osnovno-šolska in srednje-šolska športna lahkokontaktna boksarska tekmovanja.
http://unss.org/videos/championnat-unss-de-boxe-educative-2008/
In kdo pravi da se boksarjev ne da vzgojiti tudi skozi lahko-kontaktno boksanje ki ga je kot uspešno učno metodo prakticiral z mladimi pokojni g. Gale že dolgo pred Francozi v Sloveniji. V Sloveniji takšnih tekmovanj "žal" sploh ne poznamo.
Oglejte si koledar in športe - na šolskih tekmovanjih:
http://static.dijaski.net/files/tekmovanja/os/sport-mladih/revija_informator_i_2012_2013.pdf
 

 
 
PROFESIONALIZEM:
 
Ne samo združevanje kikboksa, tudi združevanje boksa se je že začelo pred časom.
Zato ima AIBA že vzpostavljen APB - AIBA Pro Boxing sistem tekmovanj - Profesionalna boksarska tekmovanja

 
Prečitajte si brošuro kako se amaterski boksarji aktivirajo znotraj AIBA v profesionalce - in se še vedno udeležijo Olimpijskih iger.
 
Predstavitveni video APB - AIBA profesionalnega boksa.

Vir - AIBA spletna stran: http://www.aiba.org/default.aspx?pId=5643  (tu lahko čitate vse novosti prihajajočega profesionalizma AIBA)
 
 
 
Teamsko prvenstvo - World series of Boxing WSB AIBA
 
 
 
 

Naši sosedje Hrvati so aktivni v WSB. Slovenci žal ne. Njihov trud se je obrestoval v bronasti olimpijski medalji v Riu 2016 (Hrgovič).